Wakeboard lengte
Bij het kiezen van een wakeboard is de maat erg belangrijk. Een te klein board maakt de vaareigenschappen van een plank erg zenuwachtig, en een te groot board is niet echt wendbaar.
Hieronder is de matentabel te zien, zodat je zelf kunt bekijken welke maat het meest geschikt is.

Riders gewicht  Wakeboard Lengte in cm
Tot 45kg                 <130cm
40kg tot 70kg        130cm – 134cm
60kg tot 80kg        135cm – 139cm
80kg tot 110kg      139cm – 144cm
90kg tot 120          >144

wakeboard informatie

Wat is wakeboarden?
Wakeboarden is een nog vrij jonge sport, het bestaat namelijk sinds 1985. Toen is Tony Finn begonnen op een klein surfplankje wat leek op de snowboards. Zo is wakeboarden ontstaan.

Het wakeboarden kan op 2 manieren worden uitgeoefend. Of achter de boot, hier wordt de hekgolf gebruikt als een “schans” om diverse tricks te doen. Een andere manier om te wakeboarden is, aan de kabelbaan, hierbij kunnen dezelfde tricks gedaan worden als achter een boot. Het enige andere is dat je geen hekgolf hebt om over te springen maar je moet de kabel als een katapult gebruiken om de lucht in te komen.

Rockerlijnen (vorm van het wakeboard)
Wakeboards bestaan meestal uit een kunststofkern met daar omheen glasvezel. Boards heb je in allerlei verschillende maten en vormen. Dit alles geeft een board weer andere eigenschappen. Een belangrijk vorm van een wakeboard is de rocker, deze zijn er in 2 soorten: de continuous rocker en de three stage rocker. Het zichtbare verschil is dat de continuous rocker een vloeiende buiging heeft van de voorkant tot aan de achterkant van het wakeboard. Een three stage rocker heeft 2 duidelijke buigingen waardoor je 3 vlakken krijgt.

Continuous rocker:
Zoals in de afbeelding hieronder is afgebeeld, heeft de continuous rocker een ronde vorm (curved shape). Wakeboards met een continuous rocker staan voor een snelle en soepele ride en laten je met gemak draaien. Deze boards geven snelheid doordat het water vloeiend zonder onderbreking onder je board vloeit en een voorspelbare pop (hoogte).

3-stage rocker:
Een 3-stage rocker wakeboard heeft drie afzonderlijke vlakken op de onderkant van het board. Een 3-stage rocker zorgt dat een wakeboard meer pop (hoogte) krijgt als je de hekgolf raakt. Wakeboards met een 3-stage rocker hebben een flat spot (midden van het board) dat een plakkerig gevoel geeft na de landing. Deze wakeboards zijn doorgaans wat langzamer bij het boarden.

Hybrid rocker:
Dit is een combinatie van een continuous rocker en een 3-stage rocker.

Continuous rocker - 3 stage rocker

Je hebt niet alleen verschillende soorten rocker, maar je hebt ook te maken met hoeveelheid rocker een board heeft. Hoe meer rocker een board heeft hoe langzamer, losser en minder kans om te happen. Hoe meer rocker een board heeft hoe beter dit eigenlijk voor een beginnend wakeboarder is. Dit omdat een board met veel rocker los aanvoeld en je leert om je board goed op zijn kant te zetten inplaats van te vertrouwen op de grip van je vinnen. Wat het landen betreft zit je met meer rocker ook goed, dit omdat de impact beter opgevangen wordt. Maar je zult merken dat je wel iets meer wordt vastgezogen door het water bij de landing en dat het iets moeilijker is om gelijk de goede richting op te boarden.
Met minder rocker beweeg je sneller en board je agressiever. Je kan dus ook agressiever richting en harden richting de wake (achter de boot) of richting je trick (aan de kabel) boarden. Je hoeft minder hard te werken, kan langer op het water staan en je hoeft minder moeite te doen om het board van de ene naar de andere plek te krijgen. Beginners zullen een board met minder rocker een beetje onstabiel en minder controleerbaar ervaren. Bij de landing krijg je iets meer impact, maar je kan wel heel makkelijk overgaan in je volgende trick.

Bases, cores en flex
Tegenwoordig zie je ook (vooral op kabelbanen) steeds meer obstakels (sliders, kickers, e.d.) ontstaan. Hierop slijten boards harder als dat ze zullen doen wanneer je deze alleen op het water gebruikt. Speciaal voor deze obstakels zijn er van sommige boards ook uitvoeringen met een grind-base of een slider-base. Dit puur zodat het board langer mee kan gaan. Het is niet zo dat je board niet met slijt als er een gind/slider-base onder zit, de functie hiervan is namelijk zorgen dat de grind/slider-base langzaam slijt (deze laag gaat langer mee) en dat de normale base niet meteen slijt.
Op het moment zijn er ook zogenoemde flex-boards, deze hebben een houten kern en kunnen net als snowboards “flexen”(buigen). Het voordeel hiervan is, dat ze veel makkelijker “pressen” op obstakels zoals sliders, rails, funboxen, pussyboxen, A-frames, e.d. Wakeboards met flex cores landen na het springen gemakkelijker en zachter. Ook zal je merken dat je op obstakels meer snelheid en stabiliteit hebt.

 

Wakeboardmerken
Jobe, O’brien, Liquid Force, Hyperlite, Ronix, Slingshot, DC, CWB, Mystic, Sooruz, O’neill, Pro-tec, TSG en nog heel veel meer topmerken!

wakeboard informatie